PLH Arkitekter designer ikonisk bygning ved Rigas Zunda-kanal

Som et moderne arkitektonisk vartegn ved en af de vigtigste indfaldsveje til Rigas historiske centrum vil et nyt, stort kontorkompleks tegnet af PLH Arkitekter i fremtiden møde beboere og besøgende på deres vej ind i Letlands hovedstad. Fordelt på 10 etager vil bygningen byde på fleksible og åbne omgivelser for 2.500 ansatte. Det offentlige atrium med bl.a. restaurant, café, grønne terrasser samt det attraktive landskab ned til vandet vil samtidig give nyt liv til hele området.

Myndighederne i Riga har netop givet byggetilladelse til et 26.000 kvadratmeter stort kontorkompleks tegnet af PLH Arkitekter. Med kompromisløst fokus på design, funktionalitet og bæredygtighed skal bygningen være med til at sætte nye standarder for byens gamle Preses Nams-kvarter mellem floden Daugave og Zunda-kanalen, der er udset til at blive et af Rigas mest attraktive businessdistrikter.

Med et internationalt design, der har klare referencer til nordisk minimalisme, skyder det nye kontorhus elegant 10 etager i vejret. Det indre, åbne atrium i hele bygningens højde binder to kontorfløje sammen i én transparant og imødekommende konstruktion. Samtidig har PLH Arkitekter med atriummet, der er åbent for offentligheden, skabt en passage gennem bygningen, der gør det nemt at komme til og fra det nye, rekreative område ved vandet.

”Hos PLH er vi utrolig stolte af, at vores ekspertise og design er med til at sætte standarden for det, der kommer til at blive et af Rigas mest attraktive forretningsdistrikter. Sammen med vores lokale samarbejdspartnere har vi med innovative og grønne løsninger skabt en dynamisk, fremtidssikret arbejdsplads. Samtidig har det været vigtigt for os, at vi også bidrager positivt til lokalmiljøet. Derfor får området ikke blot en ny bygning, men også en ny, indendørs allé med cafe, restaurant og direkte adgang til det grønne område ved vandet”, siger senior partner i PLH Steen Enrico Andersen.

“Preses Nams-kvarterets beliggenhed er ideelt for iværksætteri – kun 15 minutter fra Rigas internationale lufthavn og i gåafstand fra den gamle bydel. Det multifunktionelle kontorkompleks vil bidrage til den lettiske hovedstad med moderne infrastruktur og et bæredygtigt arbejdsmiljø til erhvervslivet. Vi er beærede over at udvikle dette projekt sammen med det erfarne team fra PLH Arkitekter. De danske arkitekters erfaring er uvurderlig, når det kommer til at indfri ambitionerne om, at Preses Nams-kvarteret ikke alene skal være et centralt forretningsdistrikt, men også et sted at nyde fritiden. Bygningens funktionelle layout og det grønne landskab ved Zunda-kanalen vil gøre området til et knudepunkt for erhvervslivet og et moderne mødested”, siger Fund Manager, Giedrius Bernotas, Lords LB Asset Management.

Når besøgende og ansatte træder ind i kontorkompleksets atrium, mødes de af et væld af grønne planter og træer, som skaber en organisk sammenhæng med de omkringliggende omgivelser og udvisker forskellen mellem ude og inde. Efter en kort tur med elevatoren til de øvre etager, kan udsigten over Zunda-kanalen nydes gennem de spektakulært store glaspartier, der er hængt ned og afstivet med et wiresystem for at sikre lethed og transparens.


Tårnhøje grønne ambitioner

Ligesom der ikke er gået på kompromis med designet, har bæredygtighed også været en topprioritet, der har været gennemgående i design- og materialevalg. Det er derfor forventet, at bygningen vil få den helt særlige udmærkelse ”BREEAM Outstanding”. BREEAM er en af verdens førende metoder til at vurdere, hvor bæredygtige nye byggerier er.”Outstanding” er en yderst eksklusiv, grøn klub for de allerbedste. Det er under 1% af de vurderede bygninger, kan smykke sig med den titel.

Blandt andet er det store atrium med den indre allé ikke opvarmet, men som en del af bygningens grønne design er dobbeltfacaden med til at holde på varmen. Samtidig sørger et intelligent ventilationssystem for at åbne og lukke vinduerne, så der automatisk luftes ud.

Der er samtidig planen, at bygningens materialer i høj grad skal være bæredygtige. For eksempel er det ambitionen, at den træbeklædning, som er med til at fremhæve de skandinaviske linjer, skal bestå af lokale materialer.

Efter planen begynder arbejdet med at opføre kontorkomplekset i slutningen af 2022 og forventes færdigt i begyndelsen af 2024.


Dansk design i de baltiske lande

Med projektet ved Preses Nams bidrager PLH Arkitekter endnu en gang med sin ekspertise inden for dansk arkitektur, design og bæredygtige løsninger i de baltiske lande.

Blandt andet har PLH Arkitekter tegnet en 16.000 m2 kontorbygning med 10.000 m2 P-kælder i Litauens hovedstad Vilnius, som det litauiske miljøministerium tildelte prisen for det mest bæredygtige byggeri i kategorien ”Innovativt byggeri.

Lige nu er flere projekter også i gang – herunder opførelsen af en ny ikonisk stationsbygning, Riga Centralstation, og en ny bro over Daugave-floden i gang som er del af Rail Baltica-projektet. Rail Baltica-projektet er et EU-støttet projekt, hvor hele Baltikum bliver tilkoblet det Europæiske jernbanenet med samme sporvidde. I dag har Baltikum kun russiske sporvidder. Alene projektet i Riga har et budget på 4,35 mia. kroner. Det PLH-designede trafikale knudepunkt forventes at stå færdigt i 2026 og vil ikke alene forbedre og forskønne byens infrastruktur, men også tilføje flere grønne områder og hjælpe byen med at imødegå klimaudfordringer.


Kontakt:

Steen Enrico Andersen
Senior Partner, Architect MAA, Intl. Assoc. AIA
sea@plh.dk
T: +45 4036 6412