DFDS lægger til kaj med unikt designet hovedsæde med fokus på bæredygtighed

De ansatte er nu gået ombord i DFDS’ nye, innovative hovedsæde i Københavns Nordhavn. På kajen ved det blå vand har PLH Arkitekter skræddersyet et DGNB Guld-certificeret byggeri læsset med grønne løsninger. Rederiets nye hjemstavn byder derudover på aktivitetsbaseret indretning, auditorium og en offentligt tilgængelig café.

Ud fra morgendisens silhuetter kunne det ligne, at DFDS’ ikoniske Oslobåd har fået selskab af en tvilling. Men som lysets stråler får magt, er det en slank og karakteristisk bygning, der toner frem på færgens nabokaj. Med sin aflange form, bølgende bevægelser og de store glaspartier skiller DFDS’ nye hovedsæde sig ud – i respektfuld samhørighed med de maritime omgivelser.

I både design og indretning har alle sejl været sat til for at nå ambitiøse grønne mål, der har resulteret i guld-certificering fra Green Building Council Denmark.

”Det har været en fornøjelse sammen med DFDS at sætte og ikke mindst indfri så høje bæredygtighedsmål. Vi trukket på vores ekspertise og store erfaring fra andre projekter, så der i dag står et helt unikt hovedsæde, der tilbyder noget af det bedste inden for bæredygtige løsninger, indeklima og sociale hensyn,” siger Søren Mølbak, CEO og partner i PLH Arkitekter.

Blandt andet har den slanke betonkonstruktion og lette facade været med til at mindske CO2-belastningen, bygningens energiforbrug er minimeret – og så er for eksempel gulve og tæpper særligt udvalgt, så de kan blive genbrugt.

”Med en ambition om at være klimaneutral i 2050 var det afgørende for os, at vores nye byggeri matchede de højeste standarder inden for bæredygtighed. Det handler om miljørigtige kvalitetsmaterialer, indeklima og energiforbrug. På taget har vi for eksempel fået installeret solceller, og hele byggeriet er DGNB Guld certificeret,” siger Henrik Svane, Head of Facility Management i DFDS.

Forankret i maritim identitet

Det har været afgørende for PLH Arkitekter at designe hovedsædets cirka 1.500 kvadratmeter, så de specifikt imødekommer DFDS’ ønsker og behov, forklarer Søren Mølbak:

”Vi har så at sige kastet den traditionelle tilgang til kontorbyggeri over bord og designet et hus med udgangspunkt i DFDS’ maritime identitet. Med inspiration i opbygningen af et skib har vi lagt parkering nederst efterfulgt af kontoretagerne for på den måde at løfte de samlende oplevelsesområder som kantine, auditorium og mødelokaler til de øverste etager. Således leder rejsen op gennem huset hele tiden til nye, spændende destinationer.”

Fællesområder og kontorlokaler er alle nøje placeret for at få det maksimale ud af de enestående omgivelser. Gennem store lydisolerede ​​vinduer kan de ansatte og besøgende følge DFDS’ Oslo-båd, som den sejler ind og stævner ud, mens Øresunds friske luft og betagende udsigt kan nydes fra de to tagterrasser.

Sætter kursen for fremtidens arbejdsmiljø

PLH Arkitekter har med arkitekturen, space planning og look & feel understøttet DFDS’ vision om et aktivitetsbaseret og omstillingsparat arbejdsmiljø. De låste rammer med faste pladser og afdelinger er fortid. I stedet er der bygget et dynamisk arbejdsmiljø op om free seating og forskelligt indrettede zoner, der kan til- og fravælges afhængig af arbejdsopgaverne.

Det gennemgående fokus på funktionalitet og fleksibilitet er også afspejlet i et af bygningens største lokaler:

”I stedet for et klassisk auditorium med stolerækker har vi taget udgangspunkt i de oplevelser, stedet skal give brugerne, og formet det efter dem. Det åbne og fleksible rum gør det for eksempel muligt at invitere til forskellige gæsteevents om formiddagen, mens lokalet kan bruges af medarbejderne til yoga eller badminton om eftermiddagen. På den måde er der skabt merværdi for både forretningen, kunderne og de ansatte,” siger Bine Soelberg, Creative Director i PLH Arkitekter.

Fra stævn til agter har PLH’s indretningsteam desuden sørget for, at hovedsædet afspejler DFDS’ identitet.

Det er blandt andet sket ved at arbejde med farverne fra rederiets CVI (Corporate Visual Identity) og overføre dem til bygningens basisoverfalder som tæpper og cafe-områder. Fliser i smukke farver reflekter dagslyset ligesom havets bølger og naturlige materialer er tilført i lyse, skandinaviske toner og enkelte steder i kombination med mønstre og forskellige træsorter.

Gæster er velkomne ombord

Det er ikke alene DFDS’ ansatte, der får glæde af det nye byggeri. Det har været vigtigt for rederiet, at hovedsædet også skulle være et positivt bidrag til lokalområdet. Derfor har PLH designet en bygning, der med store glaspartier åbner sig mod omverdenen og inviterer indenfor med en café i stueetagen, der er åben for både de lokale og turister.

DFDS’ hjemstavn giver også et mere spændende og grønt lokalmiljø. En ny, offentlig plads skal være med til at skabe liv, og rundt om hovedsædet bliver der plantet maritime planter, som øger biodiversiteten i området.

- Læs mere DFDS' nye hovedsæde her

Bygningsdesign:
Søren Mølbak
CEO og partner, arkitekt MAA
sm@plh.dk
T: +45 2720 0591

Workplace design:
Bine Soelberg
Creative Director - Interiors. Associate, Spatial Designer
bso@plh.dk
T: +45 2620 8183

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch

Udvælgelse af løst inventar og grafik: RITA arch