PLH Arkitekter vinder opgave om at tegne nyskabende e-commerce campus i Litauen

Ud af forslag fra arkitektfirmaer i fire forskellige lande har danske PLH Arkitekter med et innovativt design vundet en international arkitektkonkurrence om at tegne Urban Hub i Litauen. Den nye shopping-destination på hele 67.000 m² bliver en nyfortolkning af måden, vi ser internethandel på.

PLH Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen om designet af et nyt e-commerce campus, kaldet Urban Hub, ved Litauens næststørste by, Kaunas. I konkurrencen, som var udskrevet af SBA Urban, deltog seks forskellige tegnestuer fra Spanien, Finland, Litauen og Danmark – og det bliver altså danske PLH Arkitekters vision, der nu føres ud i livet.

Urban Hub er et nybrud inden for internethandel og vender op og ned på den måde, vi ser på afhentning af pakker. Væk er de traditionelle pakkeshops og lagerhaller, hvor folk kun kommer for at hente, hvad der er bestilt på nettet. I stedet byder PLH Arkitekters design på et levende bymiljø med showrooms, cafeer og indbydende grønne torvepladser.

”Vi er meget beærede over, at vores vision er blevet valgt til dette banebrydende projekt. Når man tænker på pakkeshops eller lagerhaller, er det ofte uinspirerende omgivelser, hvor man alene kommer og går for at hente sine pakker. Med Urban Hub har visionen været at skabe det modsatte – et levende og inspirerende sted, der indbyder til besøg, ophold og oplevelser. Derfor har vi skabt en dynamisk og moderne shopping-by med nogle af de kvaliteter, man finder i ældre bydele. På turen ned ad gaderne bliver man mødt af forskellige facader, bygningshøjder, pladser, små afkroge og forskellig grøn beplantning. På den måde fører hvert skridt nye oplevelser med sig,” siger Steen Enrico Andersen, seniorpartner hos PLH.

Ifølge SBA Urban er det netop måden, hvorpå arkitekturen sammenkobler funktionalitet og oplevelser, der har gjort, at PLH Arkitekters forslag vandt konkurrencen.

”Som fans af flot arkitektur rykker vi konstant grænser. Kedelige lagerbygninger er ikke noget for os. Derfor søgte vi efter et design, der ville redefinere oplevelserne og omgivelserne, vi traditionelt forbinder med afhentning af pakker bestilt på nettet. Og det er præcis, hvad holdet fra PLH Arkitekter har leveret – et nyt koncept og ny forretningsmodel, der tilpasser sig shoppernes skiftende vaner og de handlendes behov. Byens hyggelige gader og samlende miljøer skaber et indbydende sted at shoppe og et sted, hvor kunder og medarbejdere vil nyde at være og tilbringe tid," siger Rasa Pečiulaitė, chef for ejendomsudvikling hos SBA Urban.

Urban Hub har et samlet budget på 92 mio. euro – svarende til 684 mio. danske kroner. Efter planen går byggeriet i gang i løbet af første kvartal 2023 og vil strække sig over tre forskellige faser, der hver omfatter mellem 22.000 og 24.000 m².

Det er ikke første gang, at PLH Arkitekter og SBA Urban arbejder sammen om banebrydende arkitekter. I 2009 slog Green Hall, en 14 etager høj forretningsbygning ved Neris-floden i Litauens hovedstad Vilnius, dørene op. Også her var det PLH Arkitekters design, der vandt arkitektkonkurrencen. Derudover har PLH Arkitekter designet en ny fabrik til produktion af træmoduler til boligbyggeri for SBA i byen Klaipėda i det nordvestlige Litauen.

Kontakt:
Steen Enrico Andersen
Senior Partner, Arkitekt MAA, Intl. Assoc. AIA
sea@plh.dk
T: +45 4036 6412