LP Charisma King

Skulpturel pendel til brug i højloftede og store rum

Kategori

Design

År

2001

Fabrikant

Louis Poulsen

Kunde(r)

Louis Poulsen

Blandt belysningsproducenten Louis Poulsens produktgrupper er pendlen nok den mest centrale. Pendlerne, bordlamperne og de udendørs lygter er grundstenene i firmaets forretning og brand, som er forankret i Poul Henningsens designs. Disse har dannet grundlaget for Louis Poulsens succes og designtraditioner, og det var derfor med respekt og ydmyghed, at PLH i 1998 takkede ja til opgaven med at designe en ny pendel til brug i højloftede og store rum.

I opdraget fra Louis Poulsen blev der lagt vægt på, at den nye pendel – udover at opfylde helt basale funktionelle krav – skulle have et nutidigt design og kunne bestykkes med lyskilder med god farvegengivelse og et præcist brændpunkt (Glødehalogen og HIT). Armaturet skulle endvidere oplyse sig selv og rummet omkring det på en elegant måde. Målet var altså ikke at designe en lysmaskine, men snarere en lysskulptur med høj virkningsgrad.

LP Charisma King er efterfølgende blevet opdateret med LED.

Se mere om Charisma King på Louis Poulsens hjemmeside.

Kontaktperson
Søren Mølbak
+ 45 2720 0591
sm@plh.dk

King, som armaturet senere fik som tilnavn, er i grunden designet rationelt som en forstørret lommelygte, der fra 5-10 meters højde kan sende lyset ned til gulvet. Den grundlæggende funktion kommer til udtryk med en reflektor nederst og herover et 2-delt lampehus med fatning og varmeskjold i den nederste del og en øvre, ventileret del med elektronisk forkobling, ledningsaflastning og wireophæng. Med en metallisk overflade på reflektorens inderside bliver lyskeglen forholdsvis smal, og armaturet bliver dermed egnet til brug i store højder. En mathvid inderside på reflektoren resulterer i en bredstrålende lysfordeling, hvilket er relevant når armaturet ophænges i lavere højder.

Disse funktionelle delelementer i armaturet er hver for sig mindre interessante, men i kraft af en indpakning med en akrylkegle og et lille skærmsæt, der oplyses og udsender diffust lys i overgangen mellem reflektor og lampehus, bliver armaturet i stand til at oplyse sig selv og opnår en samlet skulpturel effekt.

Som en cellofanindpakning kan få en buket blomster til at se ekstra attraktiv ud, får akrylkeglen det indre armatur oplyst og fremhævet. I akrylkeglen dannes refleksioner og spejlinger af både det indre armatur og omgivelserne, og selv i slukket tilstand får armaturet liv via refleksioner i akrylkeglen fra blandt andet vinduespartier. Når lyskilden er tændt, fremstår akrylkeglen ganske svagt lysende – men nok til at vise sin form – og der opstår en visuel balance mellem armaturets ydre og indre dele.

King blev tildelt Den Danske Designpris i 2001.

Se Charisma King hos Louis Poulsen