Kontorkompleks, Riga

Som et moderne arkitektonisk vartegn ved en af de vigtigste indfaldsveje til Rigas historiske centrum vil et nyt, stort kontorkompleks tegnet af PLH Arkitekter i fremtiden møde beboere og besøgende på deres vej ind i Letlands hovedstad. Fordelt på 10 etager vil bygningen byde på fleksible og åbne omgivelser for 2.500 ansatte. Det offentlige atrium med bl.a. restaurant, café, grønne terrasser samt det attraktive landskab ned til vandet vil samtidig give nyt liv til hele området.

Kategori

Erhverv

Sted

Riga, Letland

År

2022 – 2024

Status

I gang

Størrelse

26.000 m²

Kunde(r)

SIA – PN Management

Hold

Medarkitekter: Arhis Arhitekti
Landskabsarkitekt: Labie Koki
Ingeniør: Citrus Solutions

Arbejdspladser

2.500

Bæredygtighed

Breeam Outstanding

Med kompromisløst fokus på design, funktionalitet og bæredygtighed skal det PLH-tegnede kontorkompleks være med til at sætte nye standarder for Rigas gamle Preses Nams-kvarter mellem floden Daugave og Zunda-kanalen, der er udset til at blive et af byens mest attraktive businessdistrikter.

Det internationale design har klare referencer til nordisk minimalisme, og kontorhuset vil elegant skyde 10 etager i vejret. Det indre, åbne atrium i hele bygningens højde binder to kontorfløje sammen i én transparant og imødekommende konstruktion. Samtidig har PLH Arkitekter med atriummet, der er åbent for offentligheden, skabt en passage gennem bygningen, der gør det nemt at komme til og fra det nye, rekreative område ved vandet.

”Hos PLH er vi utrolig stolte af, at vores ekspertise og design er med til at sætte standarden for det, der kommer til at blive et af Rigas mest attraktive forretningsdistrikter. Sammen med vores lokale samarbejdspartnere har vi med innovative og grønne løsninger skabt en dynamisk, fremtidssikret arbejdsplads. Samtidig har det været vigtigt for os, at vi også bidrager positivt til lokalmiljøet. Derfor får området ikke blot en ny bygning, men også en ny, indendørs allé med cafe, restaurant og direkte adgang til det grønne område ved vandet”, siger senior partner i PLH Steen Enrico Andersen.

Kontakt:
Steen Enrico Andersen
sea@plh.dk
T: +45 4036 6412

Når besøgende og ansatte træder ind i kontorkompleksets atrium, mødes de af et væld af grønne planter og træer, som skaber en organisk sammenhæng med de omkringliggende omgivelser og udvisker forskellen mellem ude og inde. Efter en kort tur med elevatoren til de øvre etager, kan udsigten over Zunda-kanalen nydes gennem de spektakulært store glaspartier, der er hængt ned og afstivet med et wiresystem for at sikre lethed og transparens.

Ligesom der ikke er gået på kompromis med designet, har tiltag mod bæredygtighed også været en topprioritet, der har været gennemgående i design- og materialevalg. Bygningen har som resultat af dette opnået certifikatet ”BREEAM Outstanding”. BREEAM er en af verdens førende metoder til at vurdere, hvor bæredygtige nye byggerier er — og under 1% af de vurderede bygninger kan smykke sig med ”Outstanding”-mærkatet.

Blandt andet er det store atrium med den indre allé ikke opvarmet, men som en del af bygningens grønne design er dobbeltfacaden med til at holde på varmen. Samtidig sørger et intelligent ventilationssystem for at åbne og lukke vinduerne, så der automatisk luftes ud. Der er samtidig planen, at bygningens materialer i høj grad skal være bæredygtige. For eksempel er det ambitionen, at den træbeklædning, som er med til at fremhæve de skandinaviske linjer, skal bestå af lokale materialer.

“Preses Nams-kvarterets beliggenhed er ideelt for iværksætteri – kun 15 minutter fra Rigas internationale lufthavn og i gåafstand fra den gamle bydel. Det multifunktionelle kontorkompleks vil bidrage til den lettiske hovedstad med moderne infrastruktur og et bæredygtigt arbejdsmiljø til erhvervslivet. Vi er beærede over at udvikle dette projekt sammen med det erfarne team fra PLH Arkitekter. De danske arkitekters erfaring er uvurderlig, når det kommer til at indfri ambitionerne om, at Preses Nams-kvarteret ikke alene skal være et centralt forretningsdistrikt, men også et sted at nyde fritiden. Bygningens funktionelle layout og det grønne landskab ved Zunda-kanalen vil gøre området til et knudepunkt for erhvervslivet og et moderne mødested”, siger Fund Manager, Giedrius Bernotas, Lords LB Asset Management.