Green Hall, Vilnius

Business Center i udtryksfuldt arkitektur placeret ved Neris floden med behageligt indeklima og reduceret energiforbrug

Kategori

Erhverv

Sted

Vilnius, Litauen

År

2007 – 2009

Status

Afsluttet

Størrelse

8.000 m²

Kunde(r)

SBA Group

Hold

UAB Archprojektas, Rambøll Danmark A/S

Green Hall ligger ved Neris floden i Vilnius og er udviklet som ”business center” for SBA Group. Projektet er kendetegnet ved sin udtryksfulde arkitektur, der er inspireret af naturens former. Det 14 etager høje tårn er formet som en ellipse, der udvider sig opefter, og er dækket med ”skæl” af glas, der trækker en homogen hud ud over den buede, let skrånende geometri. Der er integreret solafskærmning i den ventilerede dobbeltglasfacade, og de indvendige vinduer kan åbnes som supplement til ventilationssystemet, hvilket medvirker til et behageligt indeklima og et reduceret energiforbrug.

Bygningens dynamiske udtryk og homogene glas-hud muliggøres af bærende betonkerner og søjler, som er trukket tilbage fra facaden. Denne disponering giver samtidig en maksimal fleksibilitet i indretningen af kontorarealerne. Back-space funktioner som elevatorer, teknik, toiletter osv. er samlet i kernen i midten, mens arbejdspladser, lounges og møderum ligger i den ydre kreds med optimale dagslysforhold.

Kontakt:
Steen Enrico Andersen
+ 45 4036 6412
sea@plh.dk

I stueplan kommer man ind i den imponerede hall, der bevæger sig fra dobbelt til trippel rumhøjde og præges af to svævende, organisk formede pods til møder. I bygningens top er der konferencefaciliteter med en formidabel udsigt ud over Vilnius. Beliggenheden ved Neris floden med udsigt til parlamentet er meget eksklusiv, og projektet er blevet eksponent for moderne arkitektur i Baltikum.

Green Hall startede som en konkurrence udskrevet af SBA Group i 2003. PLH vandt konkurrencen med sit dynamiske ellipseformede tårn, der på daværende tidspunkt var båret af en ekspressiv, spiralformet stålkonstruktion, inspireret af dna-profiler. PLH havde på dette tidspunkt arbejdet med 3D computermodeller i godt og vel 10 år. Tegnestuen besluttede at bruge Green Hall som pilotprojekt for springet fra at bruge computermodeller til idéudvikling og visualisering til rent faktisk at projektere i 3D. Det var en proces, der ledte til at PLH i 2005 modtog den internationale ”BE 2005 Award”, som uddeles for innovativt design og professionel brug af Bentley Microstation Software. Året efter blev PLH igen nomineret – denne gang med Aller koncernens nye mediehus i Københavns Havn.