DMJX, Denmark’s School of Media and Journalism

In Copenhagen’s Ørestad-district, a new education hub will welcome students, employees and visitors to the Danish School of Media and Journalism in 2024.

Category

Learning

Location

Copenhagen

Year

2024

Status

Under implementation

Size

7,000 m²

Client(s)

DMJX, Denmark’s School of Media and Journalism

Team

Architect: PLH Arkitekter
Subadvisor: Dall & Lindhardtsen
Turnkey contractor: 5E Byg
Engineers: Ingeniør´ne

Workstations

800 full-time students, 2,000 part-time students, 70 employees

Sustainability

DGNB Gold and DGNB Heart

Inviting the outside world in

The project’s architectural concept has found its inspiration in today’s hectic media flow, which the students need to navigate. Here, openness, connectedness and adaptability are key factors – and they will be so in the new building as well. Large window fronts in the façade create transparency and invite the outside world to come inside; flexibility in the spatial design allows for changes and amendments should future demands dictate so – and the vast, open atrium connects all seven floors vertically and visually.

The atrium functions as a central plaza with a café, canteen, an ‘inspiratorium’ and room for various events such as concerts, talks and townhalls. Its most stunning feature, “The Green Line”, is a staircase that runs the entire height of the house. Like a verdant wave flowing from the nearby Amager Commons into the building, it splashes upwards from floor to floor, adorned with hanging plants and greenery, until it reaches the top, flooding out onto the roof, where a large terrace offers visitors expansive views of the green surroundings and adjacent city center.

Contact
Søren Mølbak
+ 45 2720 0591
sm@plh.dk

A vibrant, sustainable house

Throughout DMJX, emphasis has been put on sustainable solutions, which reduce carbon footprint, minimize energy consumption and increase wellbeing. That is why the building not only aims at a DGNB Gold sustainability certification, but also DGNB Heart – a separate distinction, which considers health, comfort and the visual ambiance.

“This is a light, vibrant house, which gives the students the best basis for studying and collaborating, being creative and innovative, exchanging ideas and developing new ones. Furthermore, this is a building that opens itself to the community, respects its location and makes noticeable references to the immediate environment.” – Søren Mølbak, partner, PLH Arkitekter