PULS – dagslysets rytme i en lampe

PULS er en nyudviklet sengelampe med døgnrytmelys til brug på hospitaler og er resultatet af et OPI samarbejde mellem Servicecentret på Rigshospitalet – Glostrup, Luminex Lightcare og PLH Arkitekter. Lampen er i et ergonomisk og gribevenlig design, formgivet med tanke på både sengeliggende patienter og stående personale, der let kan håndtere lampen.

I PULS er kold- og varmhvide dioder kombineret med farvede dioder og programmeret til at udsende et varierende lys over døgnet. Med kraftigt, koldt, hvidt lys stimuleres brugeren til aktivitet om dagen, mens et dæmpet og rødligt farvet lys virker afslappende om aftenen. En orange afbryderknap i lampens front fungerer som en ’eye catcher’, der tydeligt fortæller, hvor PULS tændes og slukkes, mens en knap til skift mellem døgnrytmelys og hvidt inspektionslys er mere diskret placeret på lampens overside og henvender sig til personalet. Ledning og fjedre er integreret i armen, og trods lampens mekaniske og lystekniske kompleksitet er designet berørings- og rengøringsvenligt – til mennesker, til hospitaler.

PULS kan også anvendes i andre områder af sundhedssektoren, hvor mennesker har behov for at få stimuleret døgnrytmen, fx på plejehjem, i psykiatrien og i ældreboliger. Men PULS er designmæssigt og funktionelt også egnet til kontorer, laboratorier og klinikker, hvor dynamisk hvidt lys og/eller specifikke farvespektre i lyset kan være ønskeligt.