Ny Trelleborg

Vores projekt ’Det tabte skjold’ er tildelt 1. præmie i konkurrencen om et nyt oplevelses- & videncenter på Trelleborg. Det bliver et vartegn for Slagelse Kommune og forhåbentlig en kulturdestination, hvor vikingetiden som dramatisk og krigerisk historie, bliver vakt til live i en meget nærværende fortælling på stedet.

Ved Trelleborg har man fundet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold, som har inspireret til udformningen af oplevelsescentret. ”En viking, der har boet på Trelleborg, har i sin tid båret på det skjold og været i kamp her på stedet.  Selve bygningen har vi placeret og udformet som det ’tabte skjold’ – lidt tilfældigt henkastet i kanten af skoven”, siger Søren Mølbak, partner hos PLH.

Oplevelsescentret er føjet meget stilfærdigt ind i landskabet og ligger som et skævt, kæmpe skjold man kan gå op på og få en fantastisk udsigt ud over selve Trelleborg. Det giver en respektfuld afstand til Trelleborg og samtidig en god visuel kontakt med selve borgen og landskabet.

Målet har været at få fortiden forbundet med nutiden i ét greb hvor formidling, fortælling og form hænger sammen i et meget nutidigt udtryk. Vi har kredset meget om at få iscenesættelsen af stedet til at være så dragende og nærværende som muligt med fortællingen som nerven i arkitekturen. Selve udstillingen er opbygget som en narrativ fortælling, hvor man følger en vikingefamilie.

”Vi har skruet op for vikinge-atmosfæren med et gribende lyd-og billedunivers i udstillingsrummene, knitrende pejs i caféen, trætjære på det udvendige træværk og vikingesejl i facaden” siger Søren. Det er fra starten tænkt som et sanseligt videncenter hvor grænsen mellem udstilling og arkitektur, fortid og nutid var så udvisket som muligt.

Trelleborg er et af Nordens vigtigste monumenter fra vikingetiden og forventes optaget på UNESCO’s verdensarvliste over umistelige kulturmonumenter.

Vi har udviklet forslaget i samarbejde med ALL Atelier Lorentzen Langkilde, GHB Landskabsarkitekter, MOE Rådgivende Ingeniører, GODdesign ved udstillingsarkitekt Gert Olsen, filminstruktør Rumle Hammerich og art director Søren Buus.

Det er Slagelse Kommune og Nationalmuseet, der har udskrevet konkurrencen Ny Trelleborg, som vi prækvalificerede os til sommeren 2015. Visionen for museet er ’Et besøg på Trelleborg skal ikke blot være en god museumsoplevelse, men en oplevelse for både sanser, følelser og læring.’

Ny Trelleborg har et areal ca. 2000 m2 og indeholder café, foyer, multifunktionelt foredragsområde, kontorer, mødelokaler, lokale til frivillige, værksted og udstillingsområder.