Psychiatric Centre Bispebjerg

The new psychiatric centre has a welcoming architecture and care, which is shown with openness, accessibility and options in the treatment of patients

Category

Health

Location

Bispebjerg

Year

2014

Status

Ongoing

Size

29,500 m²

Client(s)

Mental health services in the Capital Region of Denmark

Team

Friis & Moltke A/S, Søren Jensen A/S, Møller & Grønborg A/S

PLH's competition design, developed in collaboration with Friis & Moltke, focuses on psychiatry's vision of openness, accessibility and options in the treatment of patients. The project strives to create attractive modern settings, where patients are the focal point and the hospital becomes a functional background. From the first stroke, the project’s clear ambition has been to create a welcoming architecture, where the patient and immediate treatment becomes the starting point for the physical environment.

The competition brief posed a series of dilemmas, which have been considered and balanced in the architectural solutions, such as how to get the maximum number of wards on the ground floor with direct access to garden spaces, on a very limited building site. Another key contradiction was the patient's need for discretion on the one hand and the need for vistas and daylight on the other.

Contact
Jan Sander Fredriksen
+ 45 2720 0550
jsf@plh.dk