Green Hall

The Green Hall project, situated on the bank of the Neris River in Vilnius, is being developed as a business centre for the SBA Group. The project is characterized by its expressive architecture that is inspired by nature’s forms. The 14 storey elliptical tower expands as it progresses in height and is enclosed in scales of glass which create a uniform skin over the curved, slightly skewed building form. Sunscreens have been integrated in the ventilated, double-layered facade, and windows can be adjusted internally to supplement the ventilation system. This provides a comfortable thermal environment while reducing energy consumption.

The dynamic exterior and the uniform glass skin are made possible by the building’s load bearing concrete core and columns which have been held free from the facades. This provides maximum flexibility in the design of office areas. Base building functions such as the elevator, mechanical installations, toilets etc. are gathered in the central core, while workstations, lounges and meeting rooms are placed on the outer perimeter to take advantage of optimal daylight conditions.

Upon entering the building at ground floor level, one is met by an expansive foyer which rises from double to triple-height, with two organically formed meeting ”pods” seemingly hovering in space to further the dramatic effect. The building’s conference facilities are located on the uppermost floors which offer an impressive panorama of the city. Along with its exclusive location on the Neris River overlooking the Lithuanian Parliament, Green Hall has become a signature building in Vilnius and a prototype for modern architecture, even prior to its completion and official opening.

The Green Hall project was initially the result of a competition held by the SBA Group in 2003. PLH was awarded the commission based on the dynamic elliptical design for the building, which originally included a unique, double helix steel core. At the time, PLH had already been utilizing 3D computer models for over 10 years. With Green Hall as a pilot project, the practice took the leap to using computer modelling from the schematic development and visualization stages into detail design in 3D. As a result of this process, The Bentley Corporation awarded PLH their BE 2005 award for innovative and professional use of their Microstation Software. The following year, PLH was again nominated for the award on the basis of the design for the Aller Media building in Copenhagen.